Clubul de Speologie "Z" Oradea

VĂRĂȘOAIA

Paul Damm

Preluare din revista Speomond, Numărul 4, 1999, pag. 9-13


Omul a fost din totdeauna predispus să facă din proprie inițiativă niște lucruri, de care altminteri nu s-ar fi legat nici în ruptul capului. Ce contează că, imediat după primii pași timizi, marea majoritate a confraților noștri în ale peșteritului, a fost etichetată într-un fel sau în altul? De altfel ce mai contează că la umbra Cortinei de Fier niște indivizi care au găsit o peșteră, sau aven în cazul de față, și-au construit acolo propriul lor Gulag? Căci dacă nu ai o peșteră, ți-o sapi!
Operațiunea, care în anumite cercuri se cheamă derocare, decolmatare sau scormoneală, are la bază probabil niște motivații ciudate: chemarea necunoscutului sau plăcerea muncii făcute în zadar. Nu cred însă că este cazul să ofer cititorilor un studiu științific, presărat cu amănunte șocante, sau considerații asupra celor mai recente cuceriri din domeniu.
Iancu Orășeanu executand colorare cu fluoresceina, 2007, Foto Feigel Eu mă voi mulțumi să vă spun doar că pentru toate eforturile, suferințele dar și succesele noastre, trăite acolo, este de vină un singur om! Acest domn, pe numele său Iancu Orășeanu, după niște sfătuiri, duse în cea mai mare taină cu Ghiță Brijan, nu a precupețit efortul de a se furișa până în Vărășoaia și de a turna o găleată de zeamă fluorescentă în ponorul cel mai nordic de acolo!
Era anul 1984 după Christos. Hodobana tocmai se terminase și toată lumea era în căutarea noului Tărâm al Făgăduinței. Este ușor de înțeles că febra ne-a cuprins pe toți în așteptarea rezultatelor campaniei hidrogeologice. Și nu degeaba! După numai 12 ore, vijeliosul râu care trece printre cochetele case de vacanță din Boga, semăna panică. Apa era VERDE.
Vestea s-a răspândit ca fulgerul din clipa în care informația a ajuns la regretatul Paul Matos. Știrea a fost pomenită la loc de cinste în următorul număr al revistei sale Speotelex; din care Pali, într-un mod până astăzi neelucidat, reușea să scoată trei numere pe an!
1985
După o tură de recunoaștere, care a avut loc într-o zi de sărbătoare, Matos și Zoli Kiss ajung la concluzia că prin zăpada de 2 m, cu tot 1 Mai-ul muncitoresc, nu se zărește nimic. Vara trebuie așteptată.
Startul este reușit. Se doarme la Ștei în garsoniera lui Iancu, se povestește cu Sanyi și Lajos Mátyási și echipa urcă la Padiș într-un mod elegant, cu duba sondorilor.
Din nefericire însă, Vărășoaia se dovedește a fi inexpugnabilă. Săpăm în neștire în tot felul de văgăuni care suflă în draci, dar probabil că tocmai alergarea de la un obiectiv la altul, pentru a găsi varianta cea mai comodă, a sortit eșecului această promițătoare acțiune.
Și gata! Entuziasmul dispare, iar gașca, conform normelor aflate în vigoare, se sparge.
1986
Intare V5, 2007, Foto Damm Anul 1986 îl duce pe Pali Matos la Poiana Horea, restul echipei optând pentru Valea Cetăților. Astfel numai pentru un final de tabără se mai populează Poiana Vărășoaia. Dar tot nimic nu se ivește. Într-un târziu, inspirația urgenței problemelor acumulate peste ultima noapte a turei, mi-a condus pașii spre partea superioară a unei mici poieni de pe versantul estic al Vârfului Vărășoaia. Iar acolo, la marginea poienii, un trunchi de brad putrezit ieșea sub un unghi aberant din iarbă.
Avenașul, ascuns sfios sub acel dop, avea să primească numele de V5, sau Fața Muncelului după locul cu pricina. Am decolmatat un pic pe la -5, iar la -10 era deja clar că gaura era diferită de tot ce a oferit până atunci zona. Gol de distensie gravitațională în pantă de 35°, curs activ temporar (dar situat pe un vârf de munte!) și primul curent de aer absorbant din regiune.
1987
Am revenit la aven alături de Károly Moréh și György Keserü după o tură de Valea Rea, unde am stat înțepenit în Meandrul cu Tăiței mai bine de un ceas; și o alta, executată la Cabana Padiș, destinată redresării psihice.
Aveam cu noi o țeavă de sondă, cea de-a doua bijuterie tehnică folosită la explorări, după toporul prost ascuțit cu care am eliberat intrarea. A fost însă cât se poate de eficient. Strâmtoarea la care ne opriserăm cu un an înainte, a devenit un puț cu diametrul de 1m la gură, în numai 15 minute!
Am coborât într-un mod onorabil până la -35, unde cu tot moralul îmbunătățit, am refuzat să mă vâr în îngustimea, de altfel deloc îmbietoare din cauza montmilchului, care se profila în fața noastră.
1988, Vara
Mare tabără mare, organizată de Pali Matos la Vărășoaia: Speotelex Cluj, Emilian Cristea Alba Iulia, Czárán Gyula Tinca, Alpin Grup Timișoara, BKBT Oradea plus speologi individuali. În V5 se lucrează în 3 schimburi pe zi. Este depășit Montmilch-ul dar se ajunge la Gaura de Șoarece, care ulterior va primi și numărul unu. Șpiț, baros, bomfaier, țeava noastră de sondă și Marcel Hudrea. Tehnici de vârf, procedee moderne, sfârșit de secol XX. Marcel, ultima unealtă, este pusă în funcțiune timp de 3 ore, după depășirea obstacolului de către colegii de echipă.
Puț de 16 m, sală mare, încă una, un mic activ, aragonite. Și încă ce aragonite!!! Meandrul cu Septa Fraierilor, -104; hartă: Csaba Csák și Elisabeta Orbán = 300 m. Și gata! Gata?!?
1988, Revelion
Radu Pop, Călin Pop, Mihai Botez, Dumi Ciocan, István Szlány, Levi Dimén, Puiu Chiseliță. Zăpadă de 1,5m, lupi, urși, Claudia (Dia). Speologi în cantonul silvic. Pădurar dotat cu pușcă, care vânează speologii din cantonul silvic. Se sapă la Aragonite. Se pătrunde în Rețeaua Paralelă.
1989
Cartare integrală: Paul Damm, Zoltán Kiss, Radu Pop. Se sapă la Septa Fraierilor și la Aragonite.

Sectiune V5 - Terminus 1992: -273 m

1990
Harta V11, C.S. Z Oradea Liniște și pace. Moral ridicat. Lumea se dă prin Valea Rea, peșteră care începe să își arate colții și o mică parte a speleotemelor. Piri Laci dărâmă prăbușirea de la intrarea în Meandrul cu Tăiței. Se explorează și se cartează pe 1166 m Peștera V11, descoperită în dolina cu closet (budă...) de lângă fosta Casă a Văcarilor, la numai 30 m de tabără! Se sapă în V5, tot la Aragonite. Dincolo parcă ar fi ceva...
1991, August
Cea de-a doua tabără SAS și prima organizată la Vărășoaia. Acțiune desfășurată sub egida prieteniei, democrației, circularelor și cu ajutorul de neprecupețit al camionului lui Marcel Hudrea. Poiana s-a populat ca niciodată. 20 de gropari de la vreo 6 cluburi, plus oaspeții ocazionali! Plan de bătaie afișat, bătut în prealabil la mașină de către Mihai Botez.
Tot ce înseamnă Vărășoaia, și nu numai, se ia de la zero.
Model de organizare militar:
  • trupe de suprafață, care ajung în tot felul de locuri exotice, dispuse între Stâna de Vale și Izbucul Galbenei;
  • echipa cârtițelor industriale, coordonată de István Kiss. Trupa mută niște metri cubi de detritus și produce Ponorul V12. Decorul este modificat substanțial și în Vărășoaia-Sud, V11, Padiș și Valea Rea la Ponorul Betonierei;
  • echipa de duri: Zoli Kiss și Horațiu Corbeanu îl acostează pe Jóska Zih. Actualul Afluent Adrian din Valea Rea, este făcut țăndări;
  • echipa topo, formată din umila mea persoană și cei fraieriți pentru durata a cel mult două ture de cartare.
Efortul principal al taberei a fost îndreptat însă spre strâmtoarea de la Aragonite din V5!
06.08
Faptul că oamenii erau hotărâți, s-a văzut încă din prima zi a taberei, prin surprinzătoarea intrare la săpat, executată de Mihai Botez și Călin Pop pe la ora prânzului. Dimineața următoare locul le este luat de către Radu Pop, József Zih și Tibi Ille. Radu este în delir: simte avenul dincolo...
09.08
Mihai, Călin și Zoli intră pe la prânz în V5. Schimbul (Radu, Jóska, Horațiu și Szabolcs) îi găsește pe baricade.
10.08, ora 8 am
De pe deal se aud voci. Sosesc Horațiu și Szabolcs, care raportează: Radu și Jóska au trecut strâmtoarea. Au plecat în explorare pe la 6 dimineața. I-am așteptat mai bine de o oră, după care fiindu-ne prea frig, am ieșit.
10.08, ora 10 am
Urlete de pe deal. Jóska aleargă înnebunit spre tabără, anunțându-ne o veste proastă: Radu a rămas blocat în peșteră!. Stupoare generală...
"Am trecut destul de ușor prin strâmtoare, povestește Jóska. A urmat o galerie spațioasă, niște prăbușiri și apoi o sală cu un puț larg în podea. Am făcut o traversare pe stânga și am prins un râuleț, pe care l-am parcurs până la o cascadă, accesibilă direct dintr-un târâș prin apă. Radu a coborât folosind unica coardă disponibilă și a ajuns pe buza unui mare puț..."
Ceea ce a urmat, personal nu am reușit să înțeleg niciodată. Ce i-o fi apucat pe cei doi să interpreteze tocmai în găoaza aia nenorocită, adaptația postmodernistă a unei celebre drame veroneze, care printre altele, include un balcon și o funie? Nu știu... Cert este că, legând laolaltă mai multe șnururi, șireturi și batiste, Jóska i-a cororât coarda lui Radu, care după ce a legat-o de o septă, s-a avântat voinicește în hăul necunoscut...
Și bummm! Tocmai în clipa în care protagoniștii noștri erau despărțiți de un P7, inabordabil la liber, s-a întâmplat nenorocirea. Iar în vacarmul general al cascadelor, Jóska nu a putut înțelege decât ceva ce părea să însemne "CHEAMĂ ECHIPA DE SALVARE!"
10.08, ora 10.30 am
Intrarea Avenului V5. Coboară Călin cu "banana salvaspeo" legată de gât. Urmez eu cu un teanc de funii și tot felul de fierării, ajutat din urmă de Mihai și Tibi. La intrare se așează omul de legătură cu tabăra: István Kiss.
Verticalele Galeriei de Acces sunt coborâte efectiv prin sărituri. În mai puțin de 10 minute Călin depășește Gaura de șoarece 1, unde Tibi Ille va rămâne de releu. În decurs de 30 de minute echipa se regrupează la Aragonite.
Cu schița lui Jóska în brațe, mă înfig în Gaura de Șoarece 2 în urma lui Călin. Vine prăbușirea și apoi sala cu puț pe mijloc, care nu ne place de nici o culoare. Punem o balustradă. Într-un moment de liniște însă, parcă auzim ceva. E Radu... și cântă!!!
Ne aruncăm pe galerie și în scurt timp îl vedem. E întreg, e ud și vorbește prostii. Ne întreabă dacă nu am adus cumva cu noi o funie, pentru a coborî mai departe... Bineînțeles îl înjurăm de mama focului, după care ne uităm la ceas: e 11 și 45! La ora 12 și 10 minute, datorită oamenilor de pe relee, vestea salvării ajunge în tabără.
Radu Pop, 2007, Foto Damm Dar totuși, ce s-a întâmplat? Radu, după ce a dobândit prin metoda teatrală descrisă, prețioasa coardă de Oradea, lungă de 20 m, a coborât în noul puț. Problemele au început cu lungimea prea mică a funiei și au continuat cu cele ale bogibbsurilor, care nu se pot monta prea ușor pe o coardă întinsă, mai ales dacă se coboară până la nod. Fiind sub cascadă, cu electrica slăbită, Radu a scăpat din mână una dintre scule, după care a dat alarma.
Neavând cordelină la el (toate erau pe cascada de 7 m), Radu, cu un blocator montat, își amintește de nodul Obendorfer, pentru care însă avea nevoie de capătul corzii. În hăul larg de 10 m, după mai multe pendulări, prinde o fisură pe un perete, reușește să urce la liber vreo 2 m și obține suficientă coardă pentru a confecționa nodul de urcare.
Cu momentul cheie depășit, fiind "doar" ud complet, nu mai avea de îndurat decât frigul până la venirea salvatorilor.
12.08
Echipa de vârf: Radu Pop, József Zih, Szabolcs Szûcs, Mihai Botez; echipă de cartare: Paul Damm, Călin Pop. Joncțiunea echipelor are loc la -132, în dreptul unui meandru acvatic monstruos. Radu VREA însă ca avenul să continue; se dezbracă la slip și trece de cei 8 m. Cocoțat fiind pe un nivel de eroziune situat ceva mai sus, ascult cu groază vestea: "Urmează un nou puț!". Avenul V5 continuă...
1991, Noiembrie
Radu Pop și Ovidiu Pop, susținuți până la gura avenului de către o echipă de speologi francezi ("Noi acolo nu ne băgăm!"), ating după o succesiune de puțuri largi cota de -188. Ovidiu Pop este exclus din Clubul de Speologie Politehnica, deoarece a deteriorat niște neoprene într-o acțiune nepatronată de club.
1992, Vara
Tabără SAS: 35 de participanți, procent redus al oamenilor de tabără, obiective clare, dotare tehnică de excepție, asigurată de Ioan Czibulák "Fóka". Scop: găsirea unui pasaj ocolitor al meandrului de la -131.
25.07
Genenatorul de curent, un monstru de 70 kg, este urcat pe Muntele Vărășoaia. Prima echipă de căblari (oameni care întind cablul) formată din Szabolcs, Dumitru Ciocan, Lucian Forda și subsemnatul, este surprinsă de viitură pe Galeria de Acces, la puțin timp după ieșirea scărarilor (Jóska, Gigi Frățilă, Katalin Perényi și Călin Pop). Aceștia, după cum le spune și numele, au avut sarcina de a monta scări fixe din aluminiu, în perspectiva traficului intens preconizat.
26.07
Cablul ajunge la Aragonite. Gaura de Șoarece 2 este lărgită cu un rotopercutor HILTI.
27.07-1.08
Se lucrează în 3 schimburi a câte 5 ore pe zi, în echipe de 3-4 persoane, la un număr de 4 obiective. Se trece peste tot, însă continuările sunt nesemnificative.
02.08
Cablul electric ajunge la -132. Împreună cu Mihai Botez, în apă, adesea până la brâu, dăm la HILTI până rupem burghiul. Gata! Ori trecem prin meandru, ori renunțăm!
03.08, ora 16
Echipă de vârf: József Zih și Gigi Frățilă. Serpași: Kati Perényi, Mihai Botez și Szabolcs Szûcs.
04.08, ora 11
Sala cu Aragonite; are loc racordul echipei de cartare (P. Damm, C. Pop, susținuți de D. Ciocan, L. Forda și R. Hațegan) cu echipa de vârf. Vedem pe fețele lor, în zonele neacoperite de argilă, că sunt dezamăgiți; au mai coborât doar vreo 100 m de la terminusul Radu-Ovidiu. Au dat de un sifon...
04.08, ora 13
Ne luăm neoprenele, îi salutăm pe băieți. Călin se înfige în meandru cu dezinvoltura-i caracteristică. Însă stupoare! Neoprenul este prea gros și la nivelul pieptului, unde îi vine dublu, se înțepenește pe cinste. Se eliberează; încearcă din nou, rezultat identic; și tot așa, până când constatăm că suntem prea înghețați pentru a mai continua.
04.08, ora 18
Sala Mare. Ne întâlnim cu Szabolcs și Radu Pop, ambii în mare formă. Vor să vadă capătul și dacă se poate să îl depășească. Ieșim plouați și triști.
06.08
Plan V5 - Terminus 1992: -273 m Avenul trebuie cartat. Cu Jóska Zih ne luăm de mână și îi dăm bătaie. Cel mai frumos a fost meandrul de la -132. Am jurat să nu îl mai trec de acum încolo. Era noroi, întuneric (probabil datorită faptului că nici lămpile cu acte în regulă, nu au fost proiectate pentru așa ceva), ploua peste tot (citește: cascadă), iar topofilul lui Gigi funcționa când avea chef. Ca într-un vis urât.
Însă l-am biruit. Chit că Jóska adesea mă trăgea ca pe un sac, sau că nu am avut "curajul" de a ne dezbrăca de neoprene la întoarcere după traversarea meandrului. Ajunși afară, păream atât de victorioși, precum niște cârpe de spălat pe jos, în clipa în care ajung la tomberon. Dar noi aveam un atu față de ele: am atins cota de -273 m, în dealul din Vărășoaia! Nu e prea mult, dar pentru noi totuși era ceva...
Ne-am precipitat spre tabără, unde doar un mic foc mai sugera un efemer serviciu de veghe. Parcă era ceva în aer, ceva nedefinit, dar teribil de prezent. Vărășoaia s-a terminat. S-a terminat undeva foarte departe de locul unde speram să ajungem. S-a terminat la fel de neobservat precum a început... Nici măcar nu ne-am dat seama, că suntem de fapt ariegarda unei retrageri prea puțin glorioase.
Era o liniște grea în jurul focului. Doar lucirea unei sticle aproape goală, pe care ne-o pasam cu Jóska, ne mai aducea aminte de anii care au trecut. Și nu mai era nimic de spus. Mă gândeam la Pali Matos. Era cu siguranță alături de noi în acele clipe; venit de undeva de dincolo, din lumea neantului. Și se auzea doar foșnetul surd al molizilor în noaptea fără stele...