Clubul de Speologie "Z" Oradea

Pagini din speo-evidența clubului


Redactat de Paul Damm


Avenul de la Straja
Este situată în versantul stâng al Văii Ordâncuşa, la cca. 2 km amonte de confluenţa cu Gârda Seacă în abruptul estic Dealului lui Ioanele, la 15 m de buza unui perete verical de cca 150 m. la altitudinea 1050 m., în calcare ladiniene. Devoltare: 67 m. Denivelare: -54 m.
Pestera Poarta lui Ionel Descoperită şi explorată de P. DAMM, Sz. SZÛCS, D. PITIC, Ioana KEMECSEI, Zsuzsa SZÛCS în ianuarie 1994.
Pornind de la o gură de aven relativ largă (5/3 m), urmează o succesiune de 3 puţuri având în ordine 17; 20 şi 6,5 m. care la cota -54 debuşează în abruptul din versantul stâng al Ordâncuşei la 150 m altitudine relativă.
Avenul de la Straja, alături de numeroase alte cavităţi suspendate situate la diferite nivele ale pereţilor Cheilor Ordâncuşei, face parte dintr-un sistem carstic relict, premergător actualelor peşteri active.
Paleontologie: Cadavru uman mumificat. Deces survenit în 1980. Identificat cu ocazia explorării. Recuperat parţial de Unitatea de Vânători de Munte Câmpeni. Cca. 1/4 din cadavru a rămas la faţa locului.
Bibliografie: SZÛCS Sz. (1994) - Avenul de la Straja (Munţii Bihor), Cercetări Speologice, vol.2. p. 2-3
Onac et al. (2010).