Clubul de Speologie "Z" Oradea

Legenda continuă
József ZIH
La 2130 m altitudine în Alpii Iulieni, pe partea italiană a acestora, se găsește o peșteră botezată, nu chiar întâmplător, cu numele formației britanice Led Zeppelin. Descoperitorii au fost inspirați fără să o știe, căci tocmai au identificat o cavitate deosebită din "categoria greilor"! Platoul Canin, locul unde este situat obiectivul, se bucură de un statut special printre regiunile carstice: acolo se găsește cea mai mare densitate de cavități care depășesc adâncimea de 1000 m de pe Terra. Este vorba despre o creastă cu altitudinea medie de 2400 m., care desparte în două un platou vast între Slovenia (partea mai mare cu 5 "miari") și Italia cu doar un singur aven mai adânc de 1 km. Pe partea Italiană, în zona Pala Celar se deschide prin intrarea de doar 1x1m puțul de acces de doar 10 m al Zeppelinului. În imediata apropiere se găsesc mai multe sute de astfel de intrări, adesea urmate de rețele importante, 20 dintre ele depășind cota -500. În Led Zeppelin, în anul 1997 a fost atinsă cota de -960 m.
De atunci nimeni nu s-a interesat de această peșteră, datorită dezmembrării grupului care efectua explorările. Având în vedere explorările pe care le efectuăm de ani de zile în apropiere, la Avenul Gortani și relațiile din ce în ce mai bune cu speologii italieni care explorează diferite obiective din regiune, pentru data de 30 august 2008 am hotărât demararea unui proiect comun privind reexplorarea Peșterii Led Zeppelin.
În ziua respectivă, când elicopterul a efectuat cele 5 transporturi până la tabără, împreună cu Kati părăseam Lans en Vercors, fiind încă destul de departe de Monte Canin. Ajunși acasă am trimis copii la școală, iar în 4 august urcam pe jos, prin ploaie, cu tot echipamentul, cei 1100 m diferență de nivel până la tabără. Ajunși acolo, găsim 5-6 oameni moțănd prin corturi și alți 5 (predominant italieni) consumând berile preferate sub prelata centrală. În peșteră sunt 2Ś3 oameni, adică 6 oameni pentru 3 saci de dormit, care au echipat puțurile și au întins cablul telefonic până la terminusul de la -912.
A doua zi Kati cu trei băieți au coborât la bivuac (-770) cu alimente și forțe proaspete, fără să știe de intensificarea ploilor de pe platou. Forțarea prăbușirii finale a fost amânată pentru a doua zi, când înaintarea a fost stopată de la -900, aproape de terminus. Ploaia s-a domolit abia a treia zi, când împreună cu un coleg, dotat de asemenea cu impermeabil, am pornit hotărâți să facem o baie în final. Puțul de intrare de 10 m este urmat de o succesiune de platforme-puțuri până pe la -100. De acolo urmează o înlănțuire de urcușuri și coborâșuri prin meandre, puțuri/hornuri, până la bivuacul de la -770, parcurs în care cota de -500 este atinsă nu mai puțin de 3 ori. După 10 ore am ajuns în tabără, unde mai rămaseră 4 oameni. După un somn binemeritat, a doua zi am încercat fără succes depășirea prăbușirii finale, până la identificarea unei fisuri ascendente, aparent neimportante, care după un segment descendent ne-a condus într-o galerie largă de 10 m. unde conform legendelor ar fi umblat cândva 2-3 speologi. Din păcate prin noua prăbușire ivită la capătul galeriei nu am găsit calea spre legendarul sifon terminal. Oarecum dezamăgiți, am început decolmatarea unuia dintre nenumăratele pasaje ventilate de curentul de aer glacial pâtrunzând într-o galerie neatinsă, largă de 5 m, terminată după 100 m cu o nouă prăbușire. În cele 2 zile rămase am scotocit toate cotloanele din final și am efectuat mai multe escalade, una dintre ele permițându-ne urcarea a peste 250 m diferență de nivel. Ghinionul ne-a urmărit însă și prin "bivuacul forțat" de 8 ore pe care am fost nevoiți să îl facem la -912 pentru trecerea viiturii.
Chiar și pentru o primă acțiune rezultatele au fost sub așteptări. Nu am reușit să dibuim un pasaj care să ne conducă acolo unde se duce curentul de aer, spre cei încă 700 m diferență de nivel rămași până la resurgență. Din bivuac am ieșit în 15 ore. Afară ploua și se anunța o intensificare a precipitațiilor. La coborâre am poposit la cabana Gilberti, unde am tras o linie și am socotit: 30 de oameni, 1700 m de coardă, plus banii pentru chiria elicopterului, asigurați de colegii italieni. Deoarece formația Led Zeppelin și-a sărbătorit în septembrie 2008 nu mai puțin de 40 de ani de la înființare, sperăm că și legenda Zeppelinului nostru din Canin - Pola Celar va continua.

Led Zeppelin