Clubul de Speologie "Z" Oradea

Peștera din Valea Rea

Dezvoltare: 16357 m. / Denivelare: -382 m.
Explorare, cartare: "Z" Oradea / 1986 - 2014

Poster Valea Rea



Intrarea Avenului Adrian
Istoricul cercetărilor
În 1986 este abordată în premieră zona Valea Rea - Cornu Munților, de către echipa formată din Liviu Vălenaș și Adrian Vălenaș. Cu ocazia acestei ture, Adrian Vălenaș descoperă o gură de aven, situată la 1300 m altitudine în apropierea golului alpin. Avenul Adrian este explorat abia în august 1987 de L. Vălenaș și P. Damm, până la o strâmtoare situată la -29. Obstacolul este derocat peste 2 săptămâni de P. Damm, în colaborare cu K. Moréh și Gy. Keserü ("Ursus Spelaeus" Târgu Mureș), ocazie cu care P. Damm depășește o succesiune de strâmtori și ajunge pe buza unui puț, din care răzbate zgomotul produs de un curs de apă.

Datorită dificultăților de pe parcurs, explorările avansează greu. Cota -118 (terminus net) este atinsă abia în 1990, în urma unor acțiuni complexe, desfășurate de către o echipă interclub, formată din P. Damm și Z. Kiss ("Z"), R. Pop ("Speotelex" Cluj), H. Corbeanu, Mioara Burcu, R. Daniel, Ruxandra Vâlceleanu și Gabriela Șchiopu ("Labirint" București), H. Mitrofan și C. Gagea (Speo.Comp.Paragina).

În urma mai multor ture dedicate identificării unei continuări, aceasta este în fine găsită în 1993 de către J. Zih, Katalin Perényi și Sz. Szûcs, sub forma unui pasaj suspendat deasupra terminusului de la -118. După un traseu complicat, presărat cu numeroase strâmtori, înaintarea va fi oprită în jurul cotei de -140 în dreptul unui lac-sifon, generat în realitate de colectorul rețelei. Peste 3 zile J. Zih, Katalin Perényi, P. Damm și M. Botez, depășesc obstacolul și explorează peste 1 km de râu subteran, atingând la cota de -280 sifonul din Sala cu Nisip. Urmează trei noi ture de explorare (J. Zih, Katalin Perényi, Sz. Szûcs, C. Pop, I. Zima), în care pe lângă identificarea unui etaj fosil aferent Colectorului, în zona intrării este descoperit Labirintul Ascuns, care prin intermediul Marii Prăpăstii și a Galeriei Pompieri 2, asigură un acces mult mai ușor în profunzimile cavității. Continuarea din Sala cu Nisip este descoperită în luna august a aceluiași an de J. Zih și M. Botez, care parcurg cca. 300 m de noi galerii. O lună mai târziu, J. Zih și Katalin Perényi reinterceptează Colectorul, parcursul fiind limitat atât în amonte cât și în aval de sifoane profunde.

Acest terminus va rezista până în aprilie 1994, când în urma unui bivuac cu o participare numeroasă, C. Pop, Sz. Szûcs și R. Pop ating Sifonul de la Capătul Lumii (-305). Dintre celelalte realizări, demne de menționat sunt descoperirea de către P. Damm și D. Pitic a Sălii Giganților (104/40/30 m) și escaladarea pe +71 m a cascadei ventilatorului de către J. Zih, Katalin Perényi ("Z") și Simone Re (Speo Club Roma). După o perioadă de relativă "stagnare" a descoperirilor, în 1996 J. Zih, Katalin Perényi și Sz. Szûcs, reușesc depășirea sifonului de la -305 și ating un nou sifon, situat la cca.-382. Continuarea explorărilor în zona de Dincolo de Capătul Lumii, cu descoperirea unor labirinturi fosile, este realizată de către aceași echipă, alături de C. Pop, I. Dezső și F. Magyari, în cadrul unei tabere subterane din octombrie 1997.

Trec ani și Valea Rea pare să se închidă pentru cercetători. În atenția clubului revine Avenul V5 (Avenul din Fața Muncelului) unde după descoperirea pasajului de la -200 se pătrunde în marele sistem în care echipa interclub Vărășoaia Team atinge cota minimă -653 m. stabilind un nou record național de adâncime. Astfel eforturile clubului Z se axează primordial asupra depresiunilor de captare carstică Vărășoaia Nord și Vărășoaia Sud. În Peștera din Valea Rea se revine abia în 2010, când după 14 ani se organizează un nou bivuac subteran care are ca obiectiv principal decolmatarea prăbușirii de la Armata Populară Chineză. Echipa formată din J. Zih, Katalin Perényi și Sz. Szûcs reușește depășirea prăbușirii care bloca accesul într-o zonă cu puternic curent de aer și explorează o galerie fosilă de dimensiuni considerabile (lățime 3 m, înălțime 5-6 m) pe aproximativ 100 m. Explorările au fost oprite din lipsă de material și timp.

În perioada 2013-2014 se desfășoară două tabere subterane coordonate de J. Zih. Se efectuează acțiuni ample de cercetare pe amontele Colectorului în zona Cascada Ventilatorului - Fosilul Pișcot. Între altele se continuă escaladarea Cascadei Ventilatorului și se interceptează o galerie fosilă care este explorată pe aproximativ 100 m., până la atingerea unui puț încă neabordat. Lucrări în curs.

Dezvoltarea actuală a Peșterii din Valea Rea este de cca. 18 km, din care 16 km topografiați sub coordonarea lui P. Damm și J. Zih. Cavitatea reprezintă cel mai mare muzeu speleo-mineralogic al României. În urma cercetărilor efectuate până în prezent, au fost identificate un număr de peste 30 de minerale, (4 fiind semnalate pentru prima oară în lume în mediul speleic), dintre care 23 ca constituenți ai unor speleoteme. Peștera oferă cea mai mare bogăție și varietate a cristalizărilor de gips, existentă la noi în țară.