Clubul de Speologie "Z" Oradea

Led Zeppelin atinge cota -1030

În urma unei tabere subterane cu bivuac adâncimea cartată al avenului Led Zeppelin (platoul Canin, Italia) atinge cota -1030 m. Scopul acțiunii desfășurată în perioada 9-13 martie 2011 a fost continuarea explorării galeriilor descoperite recent, precum și cartarea rezultatelor. Echipa internațională formată din cinci speologi italieni și maghiari a descoperit galerii noi în partea inferioară a cavității. În una din zonele nou descoperite avenul prezintă galerii imense cu urme de modelare freatică. Aceași echipă a finalizat cartarea galeriilor recent descoperite care măsoară 1,5 km., majoritatea dispuși orizontal.

Informații primite de la Zih József și preluate după www.caverinfo.com



62 ore fără sac de dormit

Avenul Led Zeppelin, Platoul Canin, Italia


În decursul taberei subterane internaționale organizată la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie 2010 a avut loc un incident din fericire fără consecințe grave. Doi participanți (Losonci Gábor și Kiss Péter, speologi din Ungaria) se aflau într-un sector la cota de -1000 merti când au fost surprinși de creșterea rapidă a debitului de apă. Viitura a fost cauzată de ploile recente și încălzirea vremii la suprafață, cea ce a dus la topiri masive de zăpadă. Sifonul creat de creșterea nivelului cu zeci de metri a tăiat calea de retragere a celor doi speologi spre punctul de bivuac.

Cei doi se aflau într-o diaclază a unei zone noi ai avenului. Din cauza ridicării rapide a nivelului de apă speologii au fost nevoiți să efectueze cățărări dificile, reușind să înainteze mereu cu câțiva metri deasupra nivelului de apă. Până la urmă creșterea nivelului s-a oprit și au urmat ore lungi de așteptare a retragerii apei a cărei nivel a crescut cel puțin 70 metri! Echipa de speologi italieni aflați în sectorul dinaintea zonei inundate așteptau neputincioși retragerea apei, orice acțiune de intervenție fiind imposibilă. Tot ce puteu face a fost trimiterea la suprafață a doi delegați care au anunțat Serviciul Italian de Salvaspeo.

La urma urmei speologii aflați în capcana apei au fost eliberați în urma coborârii nivelului de apă. Cei doi au reușit să revină în punctul de bivuac după 62 de ore de la plecarea lor în explorare. După un somn și recreere au ieșit la suprafață în dimineața zilei de 5 noiembrie.

Informații primite de la Zih József