Nagyváradi "Z" Barlangkutató Csoport

Nyáritábor - Vărăşoaia 2011
2011, Július 29 - Augusztus 14


Vărăşoaia Nord

 

2011 07.29 - 08.14 között 26. alkalommal került megrendezésre a "Vărăşoaia" Nemzetközi Barlangkutató Tábor. Az eseményen hozzávetőleg 30 fő vett részt a következő csoportok és egyesületek részéről: "Z", Cristal Nagyvárad, Politehnica Kolozsvár, "Czárán Gyula" Tenke, "Sfinx" Gârda, Romániai Hidrogeológusok Egyesülete, Bihari Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat, Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat.

A rendezvény elsődleges célja a Vărăşoaia - Boga karsztvízrendszer megismerését célzó komplex kutatások folytatása volt. Az endokarsztot megcélzó kutatások elsősorban az R2-barlang feltárására irányultak. Ezek keretében közel 300 méternyi új járatot sikerült feltárni, melyek javarészt a Şesul Padiş-Nord vető járulékos repedései mentén fejlődtek ki.

Ezzel párhuzamosan került sor egy, a Groapa-víznyelő falában található járatkezdemény bontására a Vărăşoaia rendszer V24-es szegmensének könnyebb megközelíthetősége reményében. Enyhén huzatoló járatról van szó, melyet eddig négy méteren sikerült kibontani.

Folytatódtak a Vărăşoaia-medence déli része alatt húzódó barlangi járatok felderítését célzó geofizikai mérések, melyek a Vertikális Elektromos Szondázás (VES) geoelektromos mérési módszerén alapulnak. Ezek keretében, a tábor idején, nyolc új szelvény felmérése készült el. A mérési eredmények feldolgozása folyamatban van. Ezzel egyidejűleg fluoreszceines vízfestést végeztünk a Şesul Padiş Vest víznyelőben. A nyomelemet az R2-barlang déli afluesnének vizében észleltük, és a festéstől számított 20 óra elteltével a Boga-forrás vizében mutattuk ki.

Folytatódtak a felszíni bejárásos kutatások a Boga-forrás vízgyűjtőjén. A Boga-katlanban két, eddig ismeretlen barlangbejáratot sikerült lokalizálni. A barlangok feltárását, megfelelő felszerelés hiányában, egy későbbi alkalomra halasztottuk.