Nagyváradi "Z" Barlangkutató Csoport

Járatbontás a Valea Rea-barlangban
2010 október 28 - november 1



A Kínai Néphadsereg omlásban, amely egy erősen huzatoló járatban zárta el a továbbjutást, folytatódtak a bontási munkálatok. Az omlást sikerült olymértékben átbontani, hogy a résztvevők átjutottak az akadályon, azonban a megnyitott átjárón fennálló omlásveszély miatt fokozott óvatosságra volt szükség. Az omlás felső része egy 3 méter széles és 5-6 méter magas fosszilis járatba csatlakozik be, amely hozzávetőleg 50 méter után egy leszakadáshoz vezet. Az akna túloldalán kis patak csatlakozik be, amely vízesést alkotva zuhan alá az aknába, hogy lejjebb egyesüljön a Második Agyagfolyóként ismert vízfolyással, amely a Collector egyik afluense. Ezen a ponton a feltárás folytatása, megfelelő felszerelés hiányában nem volt lehetséges. Az újonnan feltárt járatrész hossza nem haladja meg a 100 métert.
A Kínai Néphadsereg omlás átjárójának kibontása az 1995-ben elkezdődött járatbontási munkálatok hosszú sorának végére tesz pontot. Az eltelt tizenöt év alatt számos csoporttól hozzávetőleg ötven barlangkutató vett részt a munkákban. A feltárások folytatása és az új járatok térképezése további túrák során várható.

A tábor keretében folytatódott a barlang főágának térképezése a "T" pont és a Kecskeláb járat közötti szakaszon. Emellett sor került még a főág fölötti (sajnos nem folytonos) fosszilis járatrészek átfésülésére is a barlang középső részén. A munkálatokban Perényi Katalin, Zih József és Szűcs Szabolcs /Nagyváradi Z csoport/ vettek részt.